Glas Istre
Ponedjeljak
06.04.2015.
pula
Vrijeme po gradovima u Istri
06.04
8°C
Danas: 4°C - 13°C
Utorak
5°C / 14°C
Srijeda
7°C / 14°C

Plavi baloni u znak podrške osobama s autizmom

Centrom Pule danas je vladala plava boja - obilježen je Svjetski dan svijesti o autizmu. Na tržnici su se u organizaciji Udruge za autizam Istre okupili korisnici Centra za rehabilitaciju Gregovica, učenici OŠ Monte Zaro, volonteri, no ipak je najviše, njih stotinjak, bilo djece iz šest skupina Predškolske ustanove Dječji vrtići Pula.

Pod motom "Autizam i rad mogu zajedno", "plava" povorka - budući da su svi bili odjeveni u tu boju, simbol autizma - krenula je potom put Foruma, gdje su uobičajeno u znak svjesnosti i podrške osobama s poremećajima autističnog spektra pušteni plavi baloni. Sva okupljena djeca, odgojitelji i roditelji potom su recitirali pjesmu Dragana Lendića "Živimo zajedno, ali s razlikama".

- Aktivnosti ovogodišnjeg obilježavanja dana osoba s autizmom se na europskoj razini provode pod tim motom, budući da se u Europi počelo sa zapošljavanjem osoba s autizmom. Po statističkim podacima, u Istri živi 400-tinjak osoba oboljelih od autizma, a s obzirom na stalni porast broja oboljelih, vjerojatno ih ima i više, jer mnogi slučajevi autizma nisu evidentirani. U Udruzi okupljamo tridesetak članova, a ove godine provodimo dva projekta, "Rehabilitacija osoba s autizmom", u sklopu kojeg smo počeli s neurofeedback terapijom, i "Rana intervencija i produženi rehabilitacijski postupak za djecu predškolske dobi autističnog spektra".

Naš veliki san je otvorenje centra za autizam u Istri. Time bi se stručnjacima na jednom mjestu omogućio odgoj i obrazovanje djece s autizmom. Maštamo o zgradi s okolišem, po mogućnosti na Puljštini, rekla je predsjednica Udruge za autizam Istra Evguenia Tranfić.

Istaknula je i da ostvaruju dobru suradnju s Istarskom županijom i Gradom Pulom. Zamjenik župana Miodrag Čerina danas je obećao, u suradnji sa županijskom pročelnicom za školstvo Patricijom Smoljan, da će obići stare, napuštene škole na području Istre, posebno one u blizini Pule, i razmotriti mogućnost njihova uređenja za potrebe udruge.

Inače, Istarska županija u sklopu Plana za zdravlje i socijalno blagostanje za ovu godinu njihova dva projekta sufinancira s 40 tisuća kuna. S dvije tisuće kuna projekt za predškolce podupire i Grad Labin.

Na inicijativu Udruge za autizam, prije dvije godine je Grad Pula pokrenuo osnivanje posebne vrtićke grupe Kapljice u dječjem vrtiću Izvor za koju su stručni tim i odgajatelji posebno educirani, a u kojoj je trenutno smješteno troje djece. U istom vrtiću još je četvero djece u redovnom programu, koje prate osobnim asistenti. Jedna skupina od petero djece djeluje i pri Centru za cerebralnu paralizu, podsjetila je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, koja je također svoju podršku izrazila praćenjem cijele današnje manifestacije.

Rad udruge u ovoj godini Grad Pula će podržati s ukupno 35 tisuća kuna, od kojih se 30 tisuća odnosi za rad Kapljica, a pet za projekte.

Svakodnevno učimo od djece s autizmom, kaže ravnateljica Dječjih vrtića Pula Mariza Kovačević.

- Surađujemo s brojnim institucijama, posebno s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom iz Zagreba, odakle nam dolaze stručnjaci i educiraju odgojitelje o razvojnim fazama djece s autizmom. Prenose nam znanja o tome kakve tretmane primijeniti, didaktiku, i kako što kvalitetnije komunicirati. Educiraju se i roditelji, a na taj se način podiže senzibilitet, odnosno svijest o autizmu, zaključila je Kovačević. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik

air max bianche nike air max saldi nike shox rivalry nike huarache scarpe jordan mbt scarpe christian louboutin milano louis vuitton occhiali da sole scarpe louis vuitton louboutin uomo michael kors borse louis vuitton sito ufficiale tiffany gioielli scarpe mbt nike air max bianche nike free run christian louboutin outlet polo ralph lauren prezzo gioielli tiffany polo ralph lauren prezzi nike roshe run louboutin outlet occhiali louis vuitton jordan scarpe borse michael kors spaccio hogan polo ralph lauren uomo