Sakrij oglas
 Veličina slova A sustavno rješenje za tisuće djece s poteškoćama u razvoju?

Pomozimo djeci s invaliditetom: Asistenti u nastavi su siva zona školstva, nema sustavnog rješenja ovog problema

  • Autor: T. Pšenko
  • Datum: utorak, 02. rujna 2014. u 11:50
Iako je država svjesna da ta sredstva nema u svom proračunu, iako znaju za dugogodišnji problem asistenata u nastavi i vrtiću, iako su imali priliku barem jednu godinu olakšati agoniju djeci i roditeljima zapošljavanjem asistenata preko ovog fonda da oko 750 djece diljem države realizira svoje pravo na školovanje, iako je sve bilo na dlanu ova prilika je izgubljena.

Facebook inicijativa Pomozimo djeci s invaliditetom obratila se otvorenim pismom javnosti s ciljem pomoći djeci s teškoćama u razvoja kako bi im se omogućilo adekvatno školovanje, odnosno uvjeti koji su nerijetko problematični. Pismo spomenute inicijative prenosimo u cijelosti:

Ustavom RH i Konvencijom UN-a zagarantirano je pravo djeci s teškoćama u razvoju da se školuju sukladno svom stanju i potrebama.
Međutim, opće je poznata činjenica da su djeca s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj sustavno i godinama diskriminirana, pa tako i ova školska godina za roditelje djece s teškoćama u razvoju donosi ponovno isti problem neriješenog pitanja asistenata u nastavi i vrtiću. Asistenti su i dalje siva zona školstva. Ne postoji sustavno i centralno rješenje za ovaj problem.
Već godinama se upozoravaju nadležni kako su asistenti NEOPHODNI i kako bez njih djeca s teškoćama nemaju adekvatne uvjete i ravnopravnu mogućnost školovanja.
Minimalan broj asistenata financira se iz gradskih i županijskih proračuna.

Ni jedno ministarstvo ne preuzima odgovornost sustavnog financiranja asistenata u nastavi, tek se jednom godišnje izbaci natječaj za minimalan broj asistenata pa djeca ovise o sposobnosti pojedinih udruga da napišu projekt. Naravno pod uvjetom da djete uopće ima udrugu u blizini što u velikom djelu Hrvatske nije moguće.
Republika Hrvatska je ove godine imala jedinstvenu priliku da sa svojim županijskim i gradskim upravama aplicira na europske fondove i iskoristi 30.800.000 kuna nepovratnih sredstava za financiranje asistenata u nastavi. Međutim, prema neslužbenim rezultatima natječaja tek tri osnivača osnovnih i srednjih škola (županije i gradovi) su projektom osigurala sredstva iz EU fonda.
Iako je država svjesna da ta sredstva nema u svom proračunu, iako znaju za dugogodišnji problem asistenata u nastavi i vrtiću, iako su imali priliku barem jednu godinu olakšati agoniju djeci i roditeljima zapošljavanjem asistenata preko ovog fonda da oko 750 djece diljem države realizira svoje pravo na školovanje, iako je sve bilo na dlanu ova prilika je izgubljena.

Kako je moguće uz toliko regionalnih razvojnih agencija, ljudi i tijela državne uprave direktno i indirektno uključenih u rad na projektima Europske unije da se BESPOVRATNIH TRIDESET MILIJUNA KUNA NE ISKORISTI?

Tko će sada osigurati asistente u nastavi, da li će se ministarstva koordinirati i stvoriti budžet za plaćanje asistenata?
Mi iz inicijative Pomozimo djeci s invaliditetom od prvog prosvjeda upozoravamo na ovaj problem.

Prije dvije godine Vladi RH upućen je prvi popis zahtjeva među kojima jasno i izričito stoji da se asistenti u nastavi moraju sustavno riješiti!
Vlada MORA uputiti u hitnu izradu Zakon koji će regulirati nadležnost, edukaciju, zapošljavanje i plaćanje asistenata u nastavi za svu djecu s teškoćama u razvoju koji pohađaju predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske programe, bez iznimki, kako se više nikada ne bi dogodilo da djeca ovise o tom imaju li u blizini udrugu koja zna napisati projekt. Da se ne ponavljaju sustavne diskriminacije jer djete koje živi u ruralnoj sredini ima jednako pravo na školovanje kao dijete koje živi u gradovima s više udruga i puno većim proračunom.

Imaju li naša djeca i roditelji pravo bezbrižno dočekati školsku godinu?

Samo roditelji djece s teškoćama u razvoju za početak školske godine prate i hvataju projekte, provode dane moleći po svojim gradovima, tražeći donacije za plaćanje asistenata, tražeći čudo da izguraju školsku godinu kako bi i njihovo i sva ostala djeca u razredu imala zdravu atmosferu na nastavi!!!
Hoće li roditelji s minimalnim primanjima koji i sada plaćaju velik dio onog što im je nužda, a sustav im ne omogućava, morati iz svojih džepova plaćati i asistente u nastavi kako bi njihova djeca mogla ići u školu?

Ovim putem apeliramo na sve istraživačke novinare, medije i medijske kuće da nam pruže ruku suradnje i naprave koliko je u njihovoj moći kako se ovo pitanje ne bi bacilo pod tapet te kako bi se iznjedrilo sustavno rješenje za tisuće djece s poteškoćama u razvoju u Hrvatskoj!

 


  • Autor: T. Pšenko
  • Photo: Marko Jurinec/PIXSELL
  • Datum: utorak, 02. rujna 2014. u 11:50
 

      
Zadnje vijesti
Hrvatska Svjetski mediji o uhićenju Bandića: Tijekom posljednjeg desetljeća pisalo se o nizu korupcijskih istraga

''Bandića se tijekom posljednjeg desetljeća povezivalo s nizom korupcijskih istraga, ali dosad nikad nije bio ispitan ni priveden'', piše Reuters.

Hrvatska Bandića ni Kalinićev tenk Casspir nije uspio spasiti od uskočkog napada!

Koliko nam je poznato Kalinić nije preuzeo 'kjlučeve grada'u tenku tipa Casspir, koji je otpo­ran na me­tke, bom­be, boj­ne otro­ve, i koji je, po njegovim zamislima,tre­ba­o omo­gu­ći­ti siguran bo­

Hrvatska REAKCIJE NA BANDIĆEVO UHIĆENJE; Bernardić: Zagreb je najvažniji grad koji mora fukcionirati bez mrlje!

Dragutin Lesar, bivši laburist na svom službenom Facebook profilu napisao je: "Bandić i Kikaš da se bave korupcijom? Ajte molim vas. I to s Pripuzom! Hapse poštenjake!

Hrvatska Matić: 'Ovo mi nalikuje na politički proces, nemaju ništa, samo konstrukcije!'

Zbog tajnosti predistražnih radnji više nije mogao govoriti.

Najčitanije

air max bianche nike air max saldi nike shox rivalry nike huarache scarpe jordan mbt scarpe christian louboutin milano louis vuitton occhiali da sole scarpe louis vuitton louboutin uomo michael kors borse louis vuitton sito ufficiale tiffany gioielli scarpe mbt nike air max bianche nike free run christian louboutin outlet polo ralph lauren prezzo gioielli tiffany polo ralph lauren prezzi nike roshe run louboutin outlet occhiali louis vuitton jordan scarpe borse michael kors spaccio hogan polo ralph lauren uomo