Glas Istre
Četvrtak
22.11.2012.
pula
Vrijeme po gradovima u Istri
22.11
15°C
Danas: 8°C - 16°C
Petak
7°C / 16°C
Subota
7°C / 16°C

U subotu Svjetski dan svijesti o autizmu

Objavljeno: 29.03.2012 | 15:45 Zadnja izmjena: 29.03.2012 | 18:10 0 komentara

U Istri, prema procjenama, živi 400-tinjak osoba oboljelih od autizma. To su, prema riječima potpredsjednice Udruge za autizam Istre Evgenije Tranfić, podaci iz 2001. godine.

Budući da je broj oboljelih od autizma u stalnom porastu, a samo je od lani do danas u udrugu stiglo desetero nove djece između dvije i tri godine, broj autista danas je zasigurno još i veći, rekla je Tranfić te dodala da mnogi slučajevi autizma, nažalost, nisu niti otkriveni, a oboljeli se "skrivaju" pod drugim dijagnozama.

Budući da u Hrvatskoj još uvijek ne postoji registar oboljelih od autizma, procjenjuje se da od ove, zasad neizlječive bolesti, boluje oko osam tisuća osoba koje su okupljene u 11 udruga.

Ti su podaci prezentirani na konferenciji za novinare u četvrtak koja je u komunalnoj palači održana u povodu predstavljanja programa obilježavanja Svjetskog dana svijesti o autizmu koji će se u Puli, na Portarati, održati u subotu od 9.30 do 12.30 sati.Ove će se godine humanitarna priredba održati pod sloganom "Autizam jača - mi starimo" čime se zapravo svima želi predočiti najveća noćna mora roditelja djece s autizmom, a to je da ne znaju što će se dogoditi i gdje će njihova djeca završiti jednog dana kada se više ne budu mogli brinuti o njima.

Manifestacija Udruge za autizam Istre, uz sudjelovanje brojnih prijatelja i volontera, počet će izložbom radova djece s autizmom, a nastaviti se likovnim radionicama i radionicom origamija, dok će Zemlja zabave za djecu organizirati dječji kutak s trampolinom.

Nastupit će i breakdance studio AB Original, vokalna skupina Nešpula te plesni studio Rondo, a program će svojim nastupima obogatiti i učenici Osnovne škole Monte Zaro koji će, između ostalog, izvesti i pjesmu "Nek svud ljubav sja" uz znakovni jezik.

U pet minuta do podne, uz prisustvo ambasadorice autizma i predstavnike Grada i Županije, pustit će se u zrak baloni, nakon čega će voditelj udruge ljubitelja fotografije Format Franko Frgačić grupno fotografirati sve sudionike.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Pula, a sponzori Puljanka, Zemlja zabave i McDonalds. U povodu Dana svijesti o autizmu, od 31. ožujka do 2. travnja, Forum će u večernjim satima biti osvijetljen plavom bojom, inače bojom osoba s autizmom.

Iduće će se godine, rekli su iz Grada, u plavo pokušati "obojiti" još veći broj spomenika, pa i Arena i Dvojna vrata.

Iduće godine vrtićka grupa za djecu s autizmom

Osim što Grad, kako je rekla zamjenica gradonačelnika Vera Radolović, ovu udrugu financijski pomaže, a osigurao im je i prostor u Rojcu, za iduću se godinu planira uspostaviti i posebna vrtićka grupa za djecu s autizmom.

Kako je kazala Elena Puh Belci, projekt bi se bazirao na uspješnom riječkom modelu koji im je udruga nedavno prezentirala. Grupa bi imala od dvoje do petero djece koja bi se, uz stručno vodstvo, lagano integrirala u uobičajen rad vrtića.

Ova je integracija, naglasila je Tranfić, jako važna za dobar razvoj djece s autizmom, posebno kada se on otkrije ranije, kada su i mogućnosti rehabilitacije veće.Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik

air max bianche nike air max saldi nike shox rivalry nike huarache scarpe jordan mbt scarpe christian louboutin milano louis vuitton occhiali da sole scarpe louis vuitton louboutin uomo michael kors borse louis vuitton sito ufficiale tiffany gioielli scarpe mbt nike air max bianche nike free run christian louboutin outlet polo ralph lauren prezzo gioielli tiffany polo ralph lauren prezzi nike roshe run louboutin outlet occhiali louis vuitton jordan scarpe borse michael kors spaccio hogan polo ralph lauren uomo