Glas Istre
Ponedjeljak
15.10.2012.
pula
Vrijeme po gradovima u Istri
15.10
S lanjskog obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu (arhiva)
> Fotogalerija
# #

Počela s radom vrtićka skupina za djecu s autizmom

Objavljeno: 12.10.2012 | 15:09 Zadnja izmjena: 12.10.2012 | 15:09 1 komentara

U sklopu Dječjih vrtića Pula, u vrtiću Izvor na Kamenjaku od ove pedagoške godine djeluje posebna skupina djece s autizmom, prva takva u Puli integrirana u redovni rad s ostalom djecom. Tim je povodom danas ondje održana konferencija za novinare, a pomoćnica pulskog pročelnika za društvene djelatnosti Elena Puh Belci naglasila je da su o potrebi formiranja skupine za djecu s autizmom razgovarali s Udrugom za autizam lani, tijekom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

- Od 1. listopada ove godine ta je skupina počela s radom. Mislim da je jedina u Istri i šire te na vrlo kvalitetan način rješava specifične potrebe takve djece. Uložili smo dodatna sredstva za uređenje prostorije za integraciju s drugom djecom, rekla je Puh Belci.

Ravnateljica Dječjih vrtića Pula Mariza Kovačević rekla je da su ti mališani u skupini Kapljice.

- Moram reći da je na ovome radio cijeli tim - od psihologa, defektologa, medicinska sestra do dvije odgajateljice s voditeljicom. Upoznali su roditelje i svako dijete ponaosob, a ovdje će se družiti u trosatnom programu. U suradnji s udrugom educirali smo naše djelatnike i učinili sve da te naše kapljice čine naš slap. Imamo pozitivne reakcije roditelja. Djeca i svi mi učimo da smo svi posebni i da trebamo prevladati predrasude koje imamo, ustvrdila je Kovačević.

Predsjednica Udruge za autizam Evguenia Tranfić rekla je da su na tu ideju došli nakon obilaska vrtića u Rijeci, u kojima postoji nekoliko skupina djece s autizmom. Grad Pula je potom prihvatio njihovu inicijativu i troje djece s autizmom upisano je sada u jednu vrtićku skupinu te im je uređena soba za senzornu integraciju.

- Kao udruga nastavit ćemo suradnju tako da ćemo organizirati edukaciju za djelatnike vrtića iz cijele Istre i odgojitelje naučiti kako sigurno primiti našu djecu, što je proces koji prethodi inkluziji jer vrtići nisu još prilagođeni. Ukazat ćemo im i na ulogu odgojitelja, roditelja, kako komunicirati s takvom djecom, kako raditi u skupinama, a kako individualno. Organizirat ćemo još jedan posjet Rijeci. Nastojat ćemo osigurati jednog defektologa za skupinu, ako ne ove, onda iduće godine. Moram reći da smo ostvarili mali san, ali veliki korak naprijed, rekla je Tranfić. Dodala je da je u udruzi registrirano 27 osoba u dobi od tri do 35 godina, a djece predškolske dobi ima 13 u Istri, od kojih osam u Puli. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik

air max bianche nike air max saldi nike shox rivalry nike huarache scarpe jordan mbt scarpe christian louboutin milano louis vuitton occhiali da sole scarpe louis vuitton louboutin uomo michael kors borse louis vuitton sito ufficiale tiffany gioielli scarpe mbt nike air max bianche nike free run christian louboutin outlet polo ralph lauren prezzo gioielli tiffany polo ralph lauren prezzi nike roshe run louboutin outlet occhiali louis vuitton jordan scarpe borse michael kors spaccio hogan polo ralph lauren uomo